Pillen die niks oplossen

Pillen die niks oplossen

Ben ik tegen pillen? In beginsel wel, alhoewel ik dankbaar zou zijn als ik in een acute situatie terechtkom en dringend medicijnen nodig heb, bijvoorbeeld om een serieuze infectie te bestrijden. Maar de meeste pillen lossen namelijk helemaal niets op. Tenzij je het bestrijden van symptomen ziet als synoniem voor genezen. 

De moeite die ik heb met veel medicijnen, is dat ze de gevolgen of symptomen bestrijden (en soms is dat zelfs de vraag) en niets aan de onderliggende oorzaak doen. Daarbij komt dat er nooit serieus onderzoek is gedaan naar de mogelijke interacties tussen medicijnen onderling. Als je het boek 'Het pillenprobleem' van arts Dick Bijl hebt gelezen, word je automatisch wel zeer kritisch over de wijze waarop medicijnen worden onderzocht en vervolgens toegelaten tot het systeem. 

Ik kom in mijn werk tientallen mensen tegen, die argeloos het advies van hun arts hebben opgevolgd in goed vertrouwen en vervolgens grossieren in bijwerkingen. Medicijnen die de meeste weerstand bij mij oproepen, zijn pillen die je chronisch moet innemen:

  • cholesterolverlagers zoals Atorvastatine, Fluvastatine, Pravastatine, Rosuvastatine en Simvastatine (verlagen je cholesterol met heel veel schade, terwijl de wetenschap erachter ontbreekt);
  • maagbeschermers zoals Esomeprazol, Lansoprazol, Pantoprazol, Omeprazol en Rabeprazol, enzovoorts (beschermen niets, maar remmen je maagzuurproductie);
  • bloeddrukverlagers zoals ACE-inhibitors, betablokkers, diuretica, enzovoorts (doen niets aan de oorzaak);
  • bloedverdunners (bijwerkingen);
  • sulfonylureumderivaten zoals Gliclazide (persen het laatste beetje insuline uit je uitgeputte alvleesklier)
  • amfetaminen zoals Ritalin, Methylfenidaat, Medikinet, Kinecteen, Equasym en Concerta (wie geeft er drugs aan zijn kinderen?)

Volgens Dick Bijl is polyfarmacie (meer dan 5 soorten pillen) inmiddels doodsoorzaak nummer 3, na hart- en vaatziekten en kanker. 

Het stimuleert mij enorm om mensen zo snel mogelijk van dit soort medicijnen af te krijgen. Want een leven zonder medicijnen is ver te verkiezen boven een leven vol met pillen. Want pillen lossen helemaal niets op als ze alleen maar de gevolgen bestrijden en de oorzaak buiten beschouwing laten. 

Terug naar blog