Vaak gestelde vragen

Algemene informatie

Waarom is INNR opgericht?
INNR is opgericht omdat synthetische supplementen (met name vitamines) niet hetzelfde zijn als hun natuurlijke tegenhangers. Synthetische supplementen kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom bieden wij supplementen aan die volledig natuurlijk zijn en afkomstig uit bronnen waar ze van nature inzitten.
Wat betekent INNR?
INNR (spreek uit: INNER) staat voor 'INNERLIJK'. Gezondheid (of een gebrek daaraan) komt bijna altijd van binnen uit. Wil je dus gezond blijven of worden, dan moet je de grondoorzaak aanpakken en geen symptomen bestrijden zoals de meeste medicijnen doen.
Waar worden de producten van INNR geproduceerd?
Onze producten komen van alle kanten van deze aardbol. Zo halen we supplementen uit Ierland, Duitsland, China en Amerika. Als ze maar uit natuurlijke bronnen komen.
Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische supplementen?
Natuurlijke supplementen zijn superieur aan synthetische en zitten vaak in combinaties die elkaar versterken. Daarnaast heb je van natuurlijke supplementen veel minder werkzame stof nodig, omdat ze door het lichaam beter worden herkend en opgenomen. Synthetische supplementen zijn kunstmatig vervaardigd uit bronnen zoals koolteer, petroleum, ammoniak, mais, enzovoorts, zijn minder effectief of zelfs schadelijk voor je gezondheid. Het ‘aan elkaar knopen’ van losse moleculen door middel van chemische processen levert niet dezelfde stoffen op die je uit je voeding of natuurlijke supplementen haalt. Zoals het maken van een plant van papiermaché niet hetzelfde is als een echte plant laten groeien.

Supplementen

Wat zijn macronutriënten en micronutriënten?

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grotere hoeveelheden nodig zijn, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleinere hoeveelheden nodig zijn, zoals vitamines, mineralen en spoorelementen.

Wat betekent het als een voedingsstof ‘essentieel’ is?
Een essentiële voedingsstof kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet via voeding of supplementen worden verkregen. Niet-essentiële voedingsstoffen kan het lichaam zelf aanmaken.
Worden jullie supplementen gecontroleerd op bijvoorbeeld vervuilingen?
Ja, van al onze producten beschikken wij over productspecificaties waarin de supplementen worden onderzocht op talloze vormen van vervuiling. Wij doen alleen zaken met betrouwbare leveranciers die ons deze declaraties kunnen overleggen.
Waarom gebruiken jullie geen synthetische stoffen in jullie supplementen?
Wij geloven dat de biologische beschikbaarheid van supplementen het grootst is wanneer ze in dezelfde vorm worden ingenomen als via natuurlijke voeding. Synthetische stoffen kunnen door het lichaam anders worden verwerkt en zijn vaak minder effectief.
Mag INNR gezondheidsclaims maken over hun producten?
Vanwege ingewikkelde (en in onze ogen absurde) wetgeving mogen we geen specifieke gezondheidsclaims maken bij onze producten. Daarom gebruiken we formuleringen zoals ‘zou kunnen helpen bij’ of ‘kan bijdragen aan’ om de mogelijke werking van onze supplementen te beschrijven. Of het spiegelbeeld: ‘een tekort van stof X kan leiden tot symptoom of ziekte Y’.
Op het etiket staat dat je de maximale dosering niet mag overschrijden. Hoe moet ik dat interpreteren?
De meeste mensen gebruiken supplementen om gezond te blijven (de preventieve functie) en als aanvulling op hun (verarmde) voeding. Daarvoor volstaat de preventieve dosering die ook op de etiketten terug te vinden is. Bij concrete gezondheidsproblemen adviseren wij soms afwijkende doseringen, maar die adviezen worden alleen telefonisch of via email verstrekt.
Hoe kan ik advies krijgen over welke supplementen ik moet nemen?
Als je advies nodig hebt, medicijnen slikt of niet zeker weet welke supplementen geschikt zijn voor jou, kun je contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website. Ons team staat klaar om je te helpen.
Zijn er gevallen bekend van gezondheidsschade door een overmatig gebruik van supplementen?
Ja, maar die zijn zeldzaam! Er overlijden meer mensen aan medicijngebruik, dan aan een overdosis supplementen. Daarbij komt dat de meeste supplementen geen ernstige bijwerkingen hebben, in tegenstelling tot ‘waslijsten’ aan bijwerkingen bij normale medicijnen. Supplementen zijn dus veel veiliger dan medicijngebruik. Dat laat onverlet dat ‘teveel van het goede ook niet goed is’.
Zijn er interacties mogelijk tussen medicijnen en supplementen?
Ja. Daarom is het belangrijk dat je je medicijngebruik doorgeeft als je een advies voor supplementen wilt ontvangen. Dan kunnen wij mogelijke interacties uitsluiten.
Ik denk dat ik bijverschijnselen krijg van de supplementen. Hoe kan ik dat vaststellen?
De meest genoemde ‘bijwerkingen’ van supplementen zijn maag-darmklachten. Dat kan worden veroorzaakt doordat je lichaam niet goed (meer) weet hoe met deze voedingsstoffen moet omgaan, door een verstoord darmbioom (door antibioticagebruik) of om andere redenen. Om te ontdekken of er een relatie met het supplement en de bijwerkingen is, kun je eenvoudig een week stoppen, kijken of de klachten weggaan en dan weer beginnen met suppletie. Komen dezelfde klachten dan terug, dan kun je er kennelijk om een of andere reden niet goed tegen. Blijven de klachten na de herstart weg, dan is er geen oorzakelijk verband. Bij ernstige bijwerkingen zoals misselijkheid en braken, is het verstandig om direct te stoppen en met je huisarts op zoek te gaan naar een dieperliggende oorzaak.