Over INNR
Misschien heb je bij ‘Over ons’ gelezen waarom we met INNR zijn gestart. Samengevat zijn dat twee redenen:
- Onze voeding is verarmd en daardoor komen we chronisch voedingsstoffen tekort;
- Synthetische supplementen zijn niet hetzelfde als hun natuurlijke naamgenoten en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.
Dat is de aanleiding om met een eigen merk supplementen te komen: INNR (betekent: ‘INNERLIJK’). Vanuit ons pand in Dordrecht verzorgen we dagelijks jouw bestellingen.
Als je op Internet zoekt naar supplementen, dan zie je voornamelijk ‘aan elkaar geknutselde’ stofjes, die dan gepatenteerd zijn omdat ze bijvoorbeeld een betere biologische beschikbaarheid geven. Met dit laatste wordt bedoeld dat het lichaam die stofjes dan beter of sneller opneemt. Wij denken echter dat we de natuur niet hoeven te manipuleren en dat de biologische beschikbaarheid het grootst is als je supplementen in dezelfde vorm inneemt zoals je die zou innemen via je voeding. Immers, de natuur zit goed in elkaar.
Om een beetje wegwijs te worden in de wereld van de supplementen, zetten we hieronder uiteen hoe het grofweg in elkaar zit.
Voedingsstoffen
Als je voedingsstoffen wilt indelen, zie je vaak de volgende indeling:
- Macronutriënten:
- Eiwitten (die weer zijn opgebouwd uit aminozuren);
- Vetten (zoals oliën en vetten);
- Koolhydraten (zoals suikers en zetmeel).
- Micronutriënten:
- Vitamines;
- Mineralen;
- Spoorelementen (zijn ook mineralen, maar dan in zeer kleine hoeveelheden);
- Overige stoffen die niet in één van deze categorieën vallen.
Van macronutriënten heb je veel nodig; van micronutriënten minder en van spoorelementen nog veel minder.
Daarnaast kom je de termen ‘essentieel’ en ‘niet essentieel’ tegen; beetje ongelukkige woordkeuze. Dat lijkt namelijk hetzelfde te zijn als ‘belangrijk’ en ‘niet belangrijk’, maar dat is het niet. ‘Essentieel’ betekent dat je lichaam dit niet zelf kan maken, dus dat je dit van ‘buiten’ moet inbrengen door middel van voeding of supplementen. ‘Niet essentieel’ betekent dat het lichaam dit zelf kan aanmaken, al dan niet met behulp van andere essentiële bouwstoffen.
En om het niet al te ingewikkeld te maken, stippen we maar summier aan dat sommige stofjes als cofactor (of hulpmiddel) fungeren bij allerlei reacties in het lichaam. Zo zijn er cofactoren nodig om van tryptofaan uiteindelijk serotonine te maken. Als je die mist, kan je supplementen slikken tot je een ons weegt, maar je lichaam kan dan geen serotonine maken. Enzymen en bacteriën vallen hier ook onder. Tenslotte kan je ook nog kijken naar de functie van stoffen. Zo zijn natrium, kalium, calcium, magnesium, chloride, waterstofcarbonaat en fosfaat zogenaamde electrolyten.
Gezondheidsclaims
In het verleden mocht een leverancier van voedingssupplementen van zijn producten aangeven waarom deze goed waren voor de gezondheid, mits dat voldoende was onderbouwd. Dat mag nu niet meer. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft leveranciers alle mogelijke gezondheidsclaims laten indienen om die vervolgens grotendeels af te keuren, omdat het bewijs was gebaseerd op mensen mét gezondheidsklachten. En je moet ze eerst testen op gezonde mensen. Dat is te triest voor woorden. Ineens werd de gouden standaard van wetenschappelijk onderzoek vereist zoals die (niet altijd) voor de farmaceutische industrie geldt: gerandomiseerd dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek.[1]
Begrijp ons goed; wij snappen dat de wet probeert te voorkomen dat leveranciers allerlei dingen beweren, zonder dat daar bewijs voor is, want dat is bedrog of misleiding. Maar om dan de hoogste en duurste vorm van onderzoek te eisen die nauwelijks te betalen is voor leveranciers of fabrikanten van supplementen, dan sla je ons inziens door. Dan mag je dus ook niet meer beweren dat broccoli goed is voor je gezondheid….
En dan hebben we het nog niet eens over supplementen die gekocht worden voor preventief gebruik. Want hoe bepaal je of die werken? Het simpele antwoord is; doordat je niet (ernstig) ziek wordt. Gezondheidseffecten van voeding of supplementen op gezonde mensen zijn soms pas na langere tijd merkbaar en doordat ze onderdeel zijn van een totale leefstijl, lastig te meten.
Omdat de wetgeving ons dus beperkt in het concreet adviseren van supplementen bij bepaalde gezondheidsklachten, lossen wij van INNR het anders op. Wij veranderen claims in mogelijke werking. Dus lees je op onze site: ‘Zou kunnen helpen bij…’ of ‘Kan bijdragen aan….’. Zoek je dus iets voor spierkrampen, dan kan je dit vinden bij de uitgebreide productinformatie of als zoekterm invullen op de site. Bij sommige supplementen is het wel toegestaan om goedgekeurde of voorlopig goedgekeurde gezondheidsclaims te gebruiken.
Werking
De orthomoleculaire geneeswijze wijkt af van reguliere medicijnen. Bij supplementen voorzie je het lichaam van extra bouwstenen, waardoor het weer kan bouwen aan herstel. Dat is dus de indirecte route van herstel, terwijl medicijnen bijna altijd alleen maar de gevolgen bestrijden (allopathisch). Deze indirecte route kost sowieso meer tijd dan bij medicijnen. Dus verwacht niet direct resultaat als je supplementen voor een concreet gezondheidsprobleem gaat slikken, maar pas na enkele weken.
Advies
Weet je niet goed wat je moet bestellen, slik je medicijnen of wil je advies? Stuur een bericht via ons contactformulier.
[1] D. Bijl, Het pillenprobleem, Amsterdam: Amsterdam University Press BV 2020.