Over ons

INNR is het merk van Innr B.V., een familiebedrijf dat in 2022 is opgericht door mr. Bram Muilwijk. De aanleiding voor de start van dit bedrijf was persoonlijk...

Aanleiding

Fibromyalgie
Zijn vrouw kreeg de diagnose fibromyalgie waarvoor geen behandelprotocol bestaat. Daardoor ging hij op zoek naar een alternatieve behandelingsmethode; orthomoleculaire geneeskunde. ‘Orthos’ betekent ‘recht’ of ‘goed’ en ‘moleculair’ betekent ‘de moleculen betreffende’. Stapels boeken en uren speuren leerden hem veel over de kracht van voedingsstoffen (nutriënten) uit de natuur. Zijn vrouw werd verlost van fibromyalgie met behulp van supplementen. En toen kwam corona…

Covid-19
Al snel circuleerden er berichten over preventieve en curatieve methoden om corona te voorkomen of milder te laten verlopen. Voor hem een extra reden om zich te verdiepen in de wondere wereld van voeding, voedingstoffen, in medische kennis (hoe werkt een gezond lichaam) en in de orthomoleculaire leer. Met twee schokkende ontdekkingen als gevolg…

 
Ontdekking 1: verschraalde voeding levert te weinig voedingsstoffen

Sinds de jaren vijftig zijn we ons gaan toeleggen op het produceren van meer voedsel. En hoe kan je meer voedsel produceren op dezelfde oppervlakte? Door weersinvloeden uit te sluiten (kassen, stallen, legbatterijen), door genetische aanpassingen te doen in zaden om ziektes te voorkomen en tenslotte door allerlei chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken om de opbrengst per uur of vierkante meter naar een maximum te schroeven. Allemaal heel begrijpelijk als je voor iedere cent moet vechten, maar dit heeft wel grote gevolgen voor ons leven. Kijk eens in onderstaande tabel wat er met de voedingswaarden van jouw favoriete groente of fruit is gebeurd.

Daarbij komt nog dat we veel te weinig van bepaalde soorten voedsel eten. Volgens de Voedselconsumptiepeiling eet 98-99% van de kinderen en 86% van de volwassenen onvoldoende groenten. Voor fruit is dat respectievelijk 74% (kinderen) en 97% (volwassenen) en voor vis respectievelijk 67% tot 94%. En jij maar denken dat je goed bezig bent door minimaal vijf keer per week groenten te eten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over mensen die hun groenten veel te lang laten koken en daarmee alle waardevolle stoffen vernietigen.

Samengevat: we hebben supplementen nodig om aan onze noodzakelijke stoffen te komen, omdat ons voedsel en ons menu gewoon niet meer toereikend is. Ronduit schokkend, toch? Maar het wordt nog erger…


Ontdekking 2: vitamines uit een potje zijn niet hetzelfde als vitamines uit de natuur

Ineens stuitten we op een filmpje waarin werd beweerd dat vitamines uit een potje niet hetzelfde zijn als vitamines uit de natuur![1] En een volgend filmpje waarin een professor in de scheikunde precies het tegenovergestelde beweerde. Wat? Hoe zit dat?

Vitamine C
Is vitamine C uit een potje hetzelfde als vitamine C uit spruitjes of paprika? Het antwoord is ondubbelzinnig: ‘Nee’!
In 1937 won Dr. Szent-Gyorgyi de Nobelprijs voor de ontdekking van ascorbinezuur. Hij schreef in het toonaangevende vakblad Nature op 4 juli 1936 op pagina 27 het volgende (door ons een beetje verduidelijkt):

‘Verschillende chemische en klinische waarnemingen hebben geleid tot de veronderstelling dat ascorbinezuur in de cel vergezeld gaat van een stof van vergelijkbaar belang en aanverwante activiteit. Bij afwezigheid van beide stoffen overheersen de symptomen van gebrek aan ascorbinezuur (scheurbuik) en worden de symptomen van het tekort van de tweede substantie verborgen…. Wij stellen voor om de naam 'vitamine P' te geven aan de stof die verantwoordelijk is voor de werking op de vasculaire permeabiliteit.’[2]

Vitamine C is dus meer dan ascorbinezuur! En ascorbinezuur alleen werkt dus niet voor scheurbuik! Maar er volgt meer onderzoek…


In 1998 ontdekten Britse onderzoekers ‘dat ascorbinezuur in doses van 500 mg per dag de genen van mensen zou kunnen beschadigen.’[3] En in maart 2000 kwam naar voren dat ascorbinezuur atherosclerose bevordert (verdikking van de vaatwand waardoor vernauwingen kunnen ontstaan, in de volksmond ook wel ‘aderverkalking’ genoemd, alhoewel dat niet hetzelfde is). Hier komt de tekst uit Reuters Gezondheid van 3 maart 2000:

‘Vitamine C-supplementen (bedoeld wordt: alleen ascorbinezuur) lijken de dikte van de intima-media[4] op een dosisafhankelijke manier te bevorderen. Mannen die dagelijks 500 mg vitamine C slikten, ontwikkelden een dikteprogressie van de vaatwand die 250% groter was dan bij mannen die geen supplementen gebruikten. Het nadelig effect werd niet aangetoond voor vitamine C uit voedsel, maar alleen degenen die vitamine C-pillen (ascorbinezuur) slikten, hadden een versnelde verdikking van de wanden van de grote slagaders in hun nek. Sterker nog, hoe meer ze namen, hoe sneller de opbouw.’

En als je tot nu toe denkt dat het wel losloopt met ascorbinezuur, dan nog een laatste verontrustende boodschap:

‘De bezorgdheid is gebaseerd op de ontdekking dat sommige cellen in feite grote hoeveelheden vitamine C (ascorbinezuur) bevatten, dat hen lijkt te beschermen tegen zuurstofschade . Dr. David Golde, hoofdarts van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City, waarschuwde maandag in een presentatie op een bijeenkomst van de American Cancer Society voor te veel vitamine C. Ze ontdekten dat een geoxideerde vorm van vitamine C, dehydroascorbinezuur genaamd, de cellen binnenkomt via dezelfde opening die door suiker wordt gebruikt. Eenmaal binnen wordt het direct weer omgezet in vitamine C (ascorbinezuur). Hij zei: ‘een belangrijk kenmerk van veel kankers is dat ze veel meer van deze suikeropeningen hebben dan gewone cellen. Hierdoor kunnen ze de energie opnemen die ze nodig hebben om te groeien.’ Maar hij zei dat kankercellen vaak ook een zeer hoge concentratie vitamine C hebben. De exacte functie van de vitamine in kanker is onbekend.’

Maar wacht even: waarom staat er in al die onderzoeken ‘ascorbinezuur’ achter vitamine C? Is dat dan niet hetzelfde? Nee dus! De definitie van vitamine C (zoals Dr. Szent-Gyorgyi die had ontdekt) is in de jaren vijftig veranderd van een ‘pakketje van verschillende stoffen dat verpakt is in een schilletje van ascorbinezuur’ in alleen ascorbinezuur. Nu zijn vitamine C en ascorbinezuur synoniemen geworden, terwijl ascorbinezuur als alleenstaande stof in de hele natuur niet te vinden is. Vitamine C uit de natuur is altijd (!) een complex van ascorbinezuur (de coating of de verpakking) en ascorbinogen, bioflavonoïden, tyrosinase, P-factoren, K-factoren, J-factoren en wellicht nog veel meer stofjes waarvan we het bestaan nu niet kennen.[5]

Maar waar komt ascorbinezuur dan vandaan en hoe maken ze het? Het onthutsende antwoord:  synthetische vitamine C (ascorbinezuur dus) wordt gemaakt in een reactorvat in een chemische fabriek van maiszetmeel en/of glucose en zwavelzuur. En dan heb je de synthetische variant van één onderdeel van de natuurlijke vitamine C uit broccoli of paprika’s. Van paprika’s of broccoli word je zeker weten niet ziek. En dat is, gelet op het bovenstaande nog maar de vraag bij ascorbinezuur. Dus Dr. Szent-Gyorgyi had gelijk; scheurbuik genees je niet met ascorbinezuur, maar wel met echte vitamine C. En als synthetische vitamine C iets anders is dan natuurlijke, dan zal dat ook wel gelden voor alle andere vitamines, mineralen en andere supplementen.


Zoektocht

Na deze schokkende ontdekkingen, begon de zoektocht naar vitamines en andere supplementen uit de natuur. Dus geen (slechte) kopietjes uit het lab of een chemische fabriek, maar echte, uit de natuur afkomstige supplementen. En dat brengt ons bij INNR.
 
[1] https://youtu.be/paIFO9g5TLw 
[2] https://www.nature.com/articles/138027a0.pdf
[3] https://www.nytimes.com/1998/04/09/us/taking-too-much-vitamin-c-can-be-dangerous-study-finds.html 
[4] De intima-media-dikte is de dikte van de binnenste twee lagen van de wand van een slagader. De dikte van de intima-media en halsslagader zijn beide aangetoond als risicofactoren voor hartaanvallen.
[5] https://alternativehealthatlanta.com/vitamins-minerals/natural-vs-synthetic-vitamins/